Εργασίες
- Λεπτομέρειες
- Εμφανίσεις: 10110
Κατεβάστε (Download) το Έντυπο Δήλωσης Εργασίας (αρχείο Word)
Στα πλαίσια του μαθήματος στρατηγικής, δίνεται η δυνατότητα στους φοιτητές του ΟΠΑ να εκπονήσουν προαιρετική εργασία. Τα θέματα εργασιών για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος ακολουθούν στη συνέχεια.
1η Εργασία: Στρατηγική Ανάλυση
Η εργασία απαιτεί από εσάς, εργαζόμενοι σε ομάδα έως 2 ατόμων, να προσεγγίσετε κάποια επιχείρηση στην οποία έχετε πρόσβαση και αφού πραγματοποιήσετε στρατηγική ανάλυση της επιχείρησης να εστιάσετε στο πως αυτή αντιμετώπισε την οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια.
Η επιχείρηση μπορεί να είναι θυγατρική πολυεθνικής ή αμιγώς Ελληνική, βιομηχανική, εμπορική ή παροχής υπηρεσιών, ενώ πρέπει να απασχολεί περισσότερους από 50 εργαζομένους. Ο συγκεκριμένος ελάχιστος αριθμός εργαζομένων συνίσταται, ώστε η επιχείρηση να διαθέτει κάποια συστήματα και εσωτερικές διαδικασίες που να αξίζει να μελετήσετε και να αξιολογήσετε.
Ωστόσο, κατ’ εξαίρεσην κάποιοι φοιτητές που η οικογένειά τους διαθέτει μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση ενθαρρύνονται να επιχειρήσουν την ανάλυσή της. Με τον τρόπο αυτό και οι ίδιοι θα αποκτούσαν εμπειρίες αλλά και η οικογενειακή επιχείρηση θα μπορούσε να δεχθεί ενδεχομένως κάποιες ενδιαφέρουσες ιδέες προς υλοποίηση.
Στόχος της εργασίας είναι να δημιουργηθεί ένα κείμενο (case study), η οποία θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα σημεία:
1. Γενικά στοιχεία της εταιρείας: (ιστορικό, φύση δραστηριοτήτων, προϊόντα/αγορές, μέγεθος, μερίδιο αγοράς)
2. Τάσεις στο μάκρο-περιβάλλον που επηρεάζουν την εταιρεία. (ανάλυση PEST-DG)
3. Κλαδικό περιβάλλον και φύση ανταγωνισμού. Στοιχεία κλάδου, περιγραφή ανταγωνιστικών πιέσεων στο πλαίσιο των πέντε δυνάμεων του Porter, ανάλυση στρατηγικών ομάδων του κλάδου κ.α.
4. Εσωτερικό περιβάλλον(οργανωτική δομή, Θεμελιώδεις Ικανότητες, αλυσίδα αξίας)
5. Δήλωση Αποστολής: Διαθέτει η επιχείρηση γραπτή δήλωση αποστολής; Αν ναι επισυνάψτε την και σχολιάστε την. Πόσο αποτελεσματική θεωρείτε ότι είναι;
6. Ανάλυση δυνάμεων αδυναμιών ευκαιριών και απειλών (SWOT) με βάση τα προηγούμενα. (Πίνακας και σχολιασμός σε κύριες ευκαιρίες, απειλές, αδυναμίες και δυνάμεις).
7. Προβλήματα:Περιγράψτε τα προβλήματα που αντιμετώπισε η επιχείρηση (πχ προβλήματα κερδοφορίας, ανάπτυξης κλπ.) λόγω της οικονομικής κρίσης ή προβλημάτων στο εσωτερικό της. Μπορείτε να υποστηρίξετε τα λεγόμενά σας με ανάλυση των οικονομικών στοιχείων της επιχείρησης (ρυθμοί ανάπτυξης, οικονομικά στοιχεία-κερδοφορία, απόδοση τα τελευταία 3-5 χρόνια).
8. Τι έκανε η επιχείρηση: Περιγράψτε τις στρατηγικές επιλογές της επιχείρησης και συσχετίστε τις με τη θεωρητική διαδικασία που περιγράφεται στα κεφάλαια 6,7,8 του βιβλίου. Πιο συγκεκριμένα μπορείτε να εστιάσετε:
- Εταιρική στρατηγική (corporate strategy). Περιγράψτε και αξιολογείστε τις αλλαγές που επιχειρήθηκαν στην εταιρική στρατηγική της επιχείρησης μετά την έναρξη της οικονομικής κρίσης δηλαδή τυχόν στρατηγικές ανάπτυξης ή/και στρατηγικές συρρίκνωσης διάσωσης (κεφάλαιο 6 και κεφάλαιο 7 του βιβλίου).
- Στρατηγική επίτευξης ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος (competitive strategy). Περιγράψτε και αξιολογείστε την υφιστάμενη ανταγωνιστικής στρατηγικής (κεφάλαιο 8) δηλαδή ηγεσία κόστους, διαφοροποίηση, εστίαση κλπ). Επιχειρήθηκαν αλλαγές στην ανταγωνιστική στρατηγική λόγω της κρίσης; (ποιές;)
- Άλλα χαρακτηριστικά της στρατηγικής διάσωσης/αναστροφής (πίνακας 7.1 κεφαλαίου 7): Περιγράψτε τους λοιπούς τρόπους μέσα από τους οποίους προσπάθησε να επιλύσει τα προβλήματα και τις στρατηγικές της επιλογές σε επίπεδο α) ανθρώπινου δυναμικού, γ) προϊόντων/υπηρεσιών που προσφέρει, δ) επιλογής πελατών, ε) καναλιών διανομής, στ) περικοπής κόστους κλπ.
9. Συμπεράσματα και δικές σας προτάσεις στρατηγικής: Κριτική του βαθμού στον οποίο το εφαρμοσθέν πρόγραμμα διάσωσης πέτυχε ή απέτυχε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. Μπορείτε να παραθέσετε εναλλακτικές/δικές σας προτάσεις στρατηγικής.
Το τελικό πακέτο της εργασίας που θα παραδοθεί θα πρέπει να περιέχει:
1. Την εργασία σας σε έντυπη+ ηλεκτρονική μορφή.
2. Μια παρουσίαση σε PowerPoint της εργασίας σας. Η παρουσίαση θα είναι της τάξης των 10-15 διαφανειών, και θα έχει δομηθεί με τέτοιο τρόπο σαν να παρουσιάζεται σε ακροατήριο στελεχών.
Επισήμανση 1:Η ανάλυση των σημείων 1-7 βαθμολογείται με το 35% του βαθμού της εργασίας. Η παρουσίαση των προβλημάτων και της στρατηγικής διάσωσης της εταιρείας (σημείο 8), βαθμολογείται με το 35% του τελικού σας βαθμού. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα συμπεράσματα (σημείο 9), τα οποία βαθμολογούνται με 20% του τελικού βαθμού της εργασίας. Το υπόλοιπο 10% δίνεται για την καλαίσθητη παρουσίαση της εργασίας, την ύπαρξη πινάκων, γραφημάτων κλπ.
Επισήμανση 2:Σημαντική προστιθέμενη αξία της εργασίας είναι η ικανότητα των φοιτητών να προτείνουν συγκεκριμένες επιλογές στρατηγικής και να τεκμηριώσουν αποτελεσματικά γιατί αυτές ενδείκνυνται να ακολουθηθούν από την εταιρεία. Χρηματοοικονομική ανάλυση η οποία να τεκμηριώνει τις τελικές προτεινόμενες επιλογές στρατηγικής εκτιμάται ιδιαίτερα στη βαθμολόγηση της εργασίας.
Επισήμανση 3: Καθώς η εργασία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα κεφάλαια 1-8 του βιβλίου της Στρατηγικής θα ήταν χρήσιμο να έχετε διαβάσει τα αντίστοιχα κεφάλαια πριν την επίσκεψη στην εταιρεία-στόχο.
Επισήμανση 4:Το αργότερο μέχρι την 30η Νοεμβρίου θα πρέπει να έχετε στείλει το έντυπο έκφρασης πρόθεσης εκπόνησης εργασίας στο αντικείμενο.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Παρακαλώ να προσέξετε τη λογοκλοπή (plagiarism) στις εργασίες που παραδίδετε. Εργασίες οι οποίες αποδεδειγμένα είναι πιστή αντιγραφή από άλλες πηγές θα μηδενίζονται και ταυτόχρονα θα υπάρχει επίπτωση στο βαθμό του μαθήματος κατά τη συγκεκριμένη εξεταστική περίοδο
2η Εργασία: Μελέτη μιας Στρατηγικής Συμμαχίας
Αντικείμενο της εργασίας
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ οι επιχειρήσεις συνάπτουν στρατηγικές συμμαχίες με άλλες επιχειρήσεις. Οι συμμαχίες αυτές μπορεί να αναφέρονται σε συμμαχίες δικτύων, σε συμμαχίες έρευνας και ανάπτυξης, σε συμμαχίες συμπαραγωγής, σε συμμαχίες αποκλειστικής προμήθειας πρώτων υλών, ακόμα και σε κοινοπραξίες (δηλαδή δημιουργία από κοινού επιχειρήσεων).
Γιατί σχεδιάστηκε:
Σχεδιάστηκε για να απαντηθούν μια πλειάδα ερωτημάτων σχετικά με τις στρατηγικές συμμαχίες στην Ελλάδα. Πως ξεκινούν, σε τι βαθμό οι αποφάσεις αυτές συνδέονται με τη στρατηγική της επιχείρησης, ποιοι συμμετέχουν, τι λαμβάνουν υπόψη τους τα στελέχη πριν τη συμμαχία, πως μεταχειρίζονται τις επιχειρήσεις-συμμάχους μετά την επικύρωση της συμφωνίας, τι προσδοκίες υπάρχουν και σε τι βαθμό αυτές επιτυγχάνονται κλπ.
Η εργασία απαιτεί από εσάς εργαζόμενοι σε ομάδες των δύο το πολύ ατόμων να προσεγγίσετε κάποια επιχείρηση στην οποία έχετε πρόσβαση και να μελετήσετε το πως αυτή σύναψε στρατηγική συμμαχία με άλλη επιχείρηση (Ελληνική ή πολυεθνική) τα τελευταία 2-3 χρόνια.
Στα πλαίσια της εργασίας καλείστε να κάνετε συνέντευξη με κάποιο στέλεχος της εταιρείας, χρησιμοποιώντας ένα ήδη έτοιμο ερωτηματολόγιο, το οποίο εξετάζει 1) τους λόγους για τους οποίους έγινε η στρατηγική αυτή κίνηση, 2) ποια τα στάδια που ακολουθήθηκαν στην όλη διαδικασία, 3) ποιοι συμμετείχαν στην λήψη της απόφασης, 4) ποια κριτήρια ελήφθησαν υπόψη κατά την τελική λήψη της απόφασης, 5) σε τι βαθμό αντιμετωπίστηκαν προβλήματα πριν και μετά την ολοκλήρωση της συμμαχίας 6) πως αυτά επιλύθηκαν, 7) σε τι βαθμό η συμμαχία θεωρείται επιτυχημένη ή αποτυχημένη και γιατί.
Επισήμανση: Ειδικό Σεμινάριο σε όσους επιλέξουν την παρούσα εργασία. Σε όσους αποστείλουν έγκαιρα (μέχρι 30 Νοεμβρίου), το έντυπο δήλωσης εργασίας θα σταλεί το ερωτηματολόγιο και θα έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε ένα εξειδικευμένο εργαστήριο/σεμινάριο ανάλυσης του ερωτηματολογίου αλλά και της μεθοδολογίας έρευνας. Πριν το σεμινάριο, είναι χρήσιμο να διαβάσετε το κεφάλαιο 11 του βιβλίου (Στρατηγικές Συμμαχίες)
Ποιές εταιρείες μας ενδιαφέρουν:
- Εταιρείες στόχοι: όλες οι εταιρείες του κλάδου της πληροφορίας και της επικοινωνίας (δηλαδή εταιρείες τηλεπικοινωνιών, εταιρείες μέσων ενημέρωσης εταιρείες στον κλάδο των υπολογιστών κ.α.).
- Λίστα Εταιρειών:Υπάρχει κατάλογος με το σύνολο των επιχειρήσεων, ο οποίος μπορεί να σας δοθεί. Μόνο οι επιχειρήσεις που υπάρχουν στον συγκεκριμένο κατάλογο μας ενδιαφέρουν (επιχειρήσεις των ανωτέρω κλάδων, οι οποίες απασχολούν περισσότερους από 30 εργαζομένους).
- Σε ποια στελέχη απευθυνόμαστε: Θέλουμε στελέχη της ανώτατης διοίκησης που έχουν συμμετάσχει στην συμμαχία από την αρχή της μέχρι την υλοποίησή της (ώστε να διασφαλίσουμε ότι γνωρίζουν τι πραγματικά έγινε).
Στόχος της εργασίας είναι να δημιουργηθεί ένα κείμενο (case study), που θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα σημεία:
1. Γενικά στοιχεία των δύο εταιρειών που σύναψαν συμμαχία: (ιστορικό, φύση δραστηριοτήτων, προϊόντα/αγορές, μέγεθος, μερίδιο αγοράς)
2. Γενικές τάσεις στο περιβάλλον της εταιρείας στην οποία αποκτήσατε πρόσβαση (PEST-DG, Πέντε Δυνάμεις)
3. Περιγράψτε τη στρατηγική της επιχείρησης στην οποία αποκτήσατε πρόσβαση:
· Εταιρική στρατηγική (corporate strategy). Περιγράψτε τη εταιρική στρατηγική της επιχείρησης δηλαδή τυχόν στρατηγικές ανάπτυξης ή/και στρατηγικές συρρίκνωσης διάσωσης (κεφάλαιο 6 και κεφάλαιο 7 του βιβλίου).
· Στρατηγική επίτευξης ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος (competitive strategy). Περιγράψτε και αξιολογείστε την υφιστάμενη ανταγωνιστικής στρατηγικής (κεφάλαιο 8) δηλαδή ηγεσία κόστους, διαφοροποίηση, εστίαση κλπ). Επιχειρήθηκαν αλλαγές στην ανταγωνιστική στρατηγική λόγω της κρίσης; (ποιές;)
4. Την παρουσίαση της συμμαχίας που μελετήσατε. Το τμήμα αυτό μπορεί να είναι της τάξης των 10-20 σελίδων. Το μέγεθός του εξαρτάται από το πόσα στοιχεία συλλέξατε για τις επιχειρήσεις. Ενθαρρύνεστε να αντλήσετε στοιχεία από το ερωτηματολόγιο που συμπληρώθηκε ή και τη συνέντευξη με στέλεχος της εταιρείας (πχ
1. Από πού προήλθε η ιδέα σύναψης συμμαχίας και ποια τα βασικά κίνητρα σύναψής της. Τι είδους συμμαχία ήταν αυτή
2. Ποια η σχέση με την εταιρεία-σύμμαχο και ποια η συνεισφορά της στη συμμαχία
3. Ποια τα κριτήρια επιλογής του συμμάχου
4. Αξιολόγηση του επιπέδου επικοινωνίας, ανταλλαγής πληροφοριών και επίλυσης διαφορών
5. Παρακολούθηση της πορείας της συμμαχίας
6. Αξιολόγηση επιτυχίας αποτυχίας της συμμαχίας.
ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Το τελικό παραδοτέο θα πρέπει να περιέχει:
1. Το συμπληρωμένο ερωτηματολόγιο + τα στοιχεία του στελέχους που το συμπλήρωσε (σας ζητείται να το παραδόσετε στο διδάσκοντα ή να το στείλετε στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., μέχρι 25 Δεκεμβρίου 2016)
2. Την εργασία σας σε έντυπη+ Ηλεκτρονική μορφή (παράδοση το αργότερο μέχρι την ημερομηνία εξέτασης του μαθήματος)
3. Μια παρουσίαση σε PowerPoint της εργασίας σας. Η παρουσίαση θα είναι της τάξης των 10-15 διαφανειών, και θα έχει δομηθεί με τέτοιο τρόπο σαν να παρουσιάζεται σε ακροατήριο στελεχών (ομοίως παράδοση μέχρι την ημερομηνία εξέτασης του μαθήματος).
Την εργασία αυτή μπορούν να επιλέξουν ένας φοιτητής (ατομική εργασία) ή εναλλακτικά μέχρι ΔΥΟ φοιτητές το πολύ.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Παρακαλώ να προσέξετε τη λογοκλοπή (plagiarism) στις εργασίες που παραδίδετε. Εργασίες οι οποίες βρεθούν ότι είναι αντιγραφή από άλλες πηγές θα μηδενίζονται και ταυτόχρονα θα υπάρχει επίπτωση στο βαθμό του μαθήματος κατά τη συγκεκριμένη εξεταστική περίοδο.
3η Εργασία: Μελέτη Περίπτωσης (case study) μιας Εξαγοράς/Συγχώνευσης Επιχείρησης
Η εργασία απαιτεί από εσάς εργαζόμενοι σε ομάδες των δύο το πολύ ατόμων να προσεγγίσετε κάποια επιχείρηση στην οποία έχετε καλή πρόσβαση και να μελετήσετε το πως αυτή εξαγόρασε ή συγχωνεύθηκε με κάποια άλλη επιχείρηση (Ελληνική ή πολυεθνική) τα τελευταία 2-3 χρόνια.
Κατά συνέπεια η εργασία απαιτεί:
1. Nα εντοπίσετε κάποια επιχείρηση (κατά κανόνα Ελληνική, μικρή ή μεγάλη) η οποία εξαγόρασε ή συγχωνεύθηκε με άλλη επιχείρηση. Στην επιχείρηση αυτή θα πρέπει να έχετε καλή πρόσβαση σε στελέχη της ανώτατης διοίκησης, και ιδιαίτερα σε στελέχη τα οποία συμμετείχαν ενεργά σε όλη τη διαδικασία της εξαγοράς και την ολοκλήρωσή της.
2. Να κάνετε συνέντευξη με κάποιο ανώτατο στέλεχος της εταιρείας, χρησιμοποιώντας ένα ήδη έτοιμο ερωτηματολόγιο, το οποίο εξετάζει 1) τους λόγους για τους οποίους έγινε η στρατηγική αυτή κίνηση, 2) ποια τα στάδια που ακολουθήθηκαν στην όλη διαδικασία, 3) ποιοι συμμετείχαν στην λήψη της απόφασης, 4) ποια κριτήρια ελήφθησαν υπόψη κατά την τελική λήψη της απόφασης, 5) σε τι βαθμό αντιμετωπίστηκαν προβλήματα πριν και μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς/συγχώνευσης 6) πως αυτά επιλύθηκαν, 7) σε τι βαθμό η όλη εξαγορά/συγχώνευση θεωρείται επιτυχημένη ή αποτυχημένη και γιατί.
3. Οι φοιτητές που θα επιλέξουν την εργασία αυτή θα πάρουν πιο συγκεκριμένες οδηγίες και κατευθύνσεις από τον διδάσκοντα. Επίσης θα σας δοθεί έτοιμο το ερωτηματολόγιο προς συμπλήρωση. Στόχος της εργασίας είναι, πέρα από τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου, να δημιουργηθεί μια μελέτη περίπτωσης η οποία να περιγράφει όλα τα στάδια της εξαγοράς/συγχώνευσης, καθώς και τα προβλήματα που αντιμετώπισε η επιχείρηση, τους τρόπους μέσα από τους οποίους προσπάθησε να τα επιλύσει, καθώς και κριτική του βαθμού στον οποίο πέτυχε ή απέτυχε.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Το αργότερο μέχρι την 30η Νοεμβρίου θα πρέπει να έχετε στείλει το έντυπο έκφρασης πρόθεσης εκπόνησης εργασίας στο αντικείμενο. Tο έντυπο αυτό μπορείτε να το 'κατεβάσετε' εδώ. Είναι σε μορφή word, το συμπληρώνετε και το στέλνετε στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Πολύ νωρίτερα μπορείτε να ζητήσετε να σας στείλω ηλεκτρονικά το ερωτηματολόγιο και τις οδηγίες για την εργασία (αυτό μπορείτε να το βρείτε και στο τέλος της έρευνας των εξαγορών που υπάρχει στο link DOWNLOADS.
ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Το τελικό πακέτο της εργασίας που θα παραδοθεί σ' εμένα θα πρέπει να περιέχει:
4. Το συμπληρωμένο ερωτηματολόγιο + τα πλήρη στοιχεία του στελέχους που το συμπλήρωσε
5. Την εργασία σας σε έντυπη+ Ηλεκτρονική μορφή
6. Μια παρουσίαση σε PowerPoint της εργασίας σας. Η παρουσίαση θα είναι της τάξης των 10-15 διαφανειών, και θα έχει δομηθεί με τέτοιο τρόπο σαν να παρουσιάζεται σε ακροατήριο στελεχών.
ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Η εργασία θα πρέπει να παραδοθεί το αργότερο μέχρι την ημέρα που θα δοθούν οι εξετάσεις του μαθήματος τόσο εκτυπωμένη σε χαρτί όσο και σε ψηφιακή μορφή (CD ή e - mail στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.). Την εργασία αυτή μπορούν να επιλέξουν ένας φοιτητής (ατομική εργασία) ή εναλλακτικά μέχρι ΔΥΟ φοιτητές το πολύ.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Παρακαλώ να προσέξετε τη λογοκλοπή (plagiarism) στις εργασίες που παραδίδετε. Εργασίες οι οποίες βρεθούν ότι είναι αντιγραφή από άλλες πηγές θα μηδενίζονται και ταυτόχρονα θα υπάρχει επίπτωση στο βαθμό του μαθήματος κατά τη συγκεκριμένη εξεταστική περίοδο.
4η ΕΡΓΑΣΙΑ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΟΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ
H συγκεκριμένη εργασία είναι ατομική και απαιτεί από εσάς να αφιερώσετε κάποιες ημέρες εντός των επομένων μηνών και να εργαστείτε κάτω από προθεσμίες.
Ουσιαστικά καλείστε να συνεργαστείτε με τον διδάσκοντα σε συγκεκριμένο υλικό το οποίο ο ίδιος θα σας δώσει. Eφ' όσον υπάρξουν θέματα 1ης εργασίας, αυτά θα συζητηθούν στο Αμφιθέατρο.