Συνέντευξη στο eduadvisor.gr με τίτλο: “ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ’”
- Λεπτομέρειες
- Εμφανίσεις: 1968
Συνέντευξη στο Λάμπρο Ρόδη για το eduadvisor.gr
Βασίλης Παπαδάκης, Καθηγητής,
Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης
Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου
Ένας καθηγητής μέσα στην Κοινωνία! Αυτή την εικόνα αποκομίζω πάντοτε όταν επιστρέφω μετά από μια συνάντηση με τον κ. Βασίλη Παπαδάκη, έναν από τους νεότερους και ιδιαίτερα αναγνωρισμένους καθηγητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο κ. Παπαδάκης, καθηγητής του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, μας μίλησε για εκείνα που …ακούγονται στους Πανεπιστημιακούς χώρους από τον ίδιο αλλά και από τα χείλη των φοιτητών του, που ασφαλώς προσδοκούν μια καλύτερη μέρα με την αποφοίτησή τους. Μου άρεσε – μεταξύ άλλων – μια φράση του που λέει… «οφείλουμε σε όλα τα μαθήματά μας να ενδυναμώσουμε την ικανότητα των φοιτητών μας να σκέπτονται στρατηγικά, να κατανοούν τις αλλαγές στο περιβάλλον και να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά, να λειτουργούν με το ένστικτο και την τόλμη του επιχειρηματία»… που συμπεριλαμβάνεται σ’ αυτή μας την κουβέντα, ενδεικτική των νέων αναγκών που σχηματίζονται στο χώρο της εκπαίδευσης και στην Ελλάδα της ύφεσης που δεν έχει αφήσει εκτός του τυφώνα ούτε το χώρο των Πανεπιστημίων.
Κύριε Καθηγητά, αφού σας ευχαριστήσω για την τιμή, θέλω να ξεκινήσω την κουβέντα μας από την πολύπλευρη εμπειρία σας στο χώρο της Διοίκησης Επιχειρήσεων. Ποιο είναι το κυρίαρχο μήνυμα που μεταφέρετε πλέον στους φοιτητές σας, οι οποίοι αύριο θα βγουν στην αγορά εργασίας ως στελέχη;
Πριν από περίπου πέντε έτη παρακολουθώντας μια τηλεοπτική εκπομπή στην οποία συμμετείχαν νέα παιδιά που εισήχθησαν μεταξύ των πρώτων στα καλύτερα Πανεπιστήμια της χώρας μας, έμεινα εμβρόντητος ακούγοντας μια 18χρονη κοπέλα να θέτει ως στόχο ζωής: «να πάρω το πτυχίο μου και να μπω σε μια καλή θέση στο δημόσιο». Αναρωτήθηκα τι λάθος έχουμε κάνει όλοι εμείς, που το όραμα που έχουμε μεταλαμπαδεύσει σε κάποια από τα άριστα παιδιά της νέας γενιάς, είναι η μονιμοποίηση στο δημόσιο. Σήμερα, στην Ελλάδα της κρίσης, ένα τέτοιο όραμα δεν μπορεί να υπάρξει. Για τούτο εμείς οι Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι πρώτοι οφείλουμε να επανεξετάσουμε πολλά πράγματα στον τρόπο δουλειάς μας. Οφείλουμε να επανεξετάσουμε όχι μόνο τα επιμέρους μαθήματα που διδάσκουμε, αλλά και τα μηνύματα που μεταδίδουμε στους φοιτητές μας. Θεωρώ ότι τα δύο κεντρικά μηνύματα πρέπει να είναι: α) η κοινωνική υπευθυνότητα και β) η ανάγκη αναβίωσης της επιχειρηματικότητας ως εθνικής αναγκαιότητας για την επιβίωση. Εκτιμώ ότι η επιχειρηματική σκέψη θα πρέπει να ενδυναμωθεί σημαντικά σε όλα τα μαθήματα του προγράμματος σπουδών Τμημάτων Διοίκησης Επιχειρήσεων όπως το δικό μας στο ΟΠΑ. Οφείλουμε σε όλα τα μαθήματά μας να ενδυναμώσουμε την ικανότητα των φοιτητών μας να σκέπτονται στρατηγικά, να κατανοούν τις αλλαγές στο περιβάλλον και να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά, να λειτουργούν με το ένστικτο και την τόλμη του επιχειρηματία. Ούτε η κοινωνική υπευθυνότητα ούτε η επιχειρηματικότητα είναι στόχοι εύκολα επιτεύξιμοι. Απαιτείται μεγάλη προσπάθεια και από τους καθηγητές και από τους φοιτητές σε μια κοινή προσπάθεια να δημιουργήσουμε μια περισσότερο αξιοκρατική, δημιουργική και κοινωνικά υπεύθυνη νέα γενιά.